Uitgelicht

10-10-2021

Een primeur op zaterdag 9 oktober klonk het. In alle opzichten natuurlijk. De eerste KNSB wedstrijd van SCL. Een primeur ook voor arbiter Renee Nagtegaal, haar eerste KNSB wedstrijd als arbiter. Zeker niet haar laatste, want ze kweet zich uitstekend van haar taak, hetgeen mij de ruimte gaf een lekkere wandeling te maken in het Leeuwarder Bos, mooi weer tenslotte. Met Auke als fervent toeschouwer, meer leden zouden dit moeten doen. Naast het bekijken van de partijen is er ruimte om in de kantine te schaken, snelschaken of welk speeltempo dan ook. Een leuke invulling van de zaterdagmiddag tenslotte. De wedstrijd verliep aanvankelijk niet in ons voordeel. Een fout vanuit de opening noopte Wesley tot een snelle opgave. Over het algemeen thuis in openingen verslikte hij zich ditmaal. Een verdiend halfje voor teamcaptain Michiel, gevolgd door een verlies van Dylan. Een stukoffer gaf niet het gewenste resultaat. Dat was na drie uren schaak. Een ragfijne combinatie leverde Wim een punt op. (Het invoeren van de uitslagen om 19.00 uur lukte niet. Wim’s naam ontbrak en daardoor kon ik de algehele uitslag niet doorvoeren via “Netstand”. Direct een mail gestuurd naar Koos Stolk met de gedetailleerde uitslag. Een noodoplossing, maar noodzakelijk omdat de uitslagen voor 22.00 uur bekend moeten worden gemaakt, hetzij via “Netstand” of per mail. Het antwoord dat Wim geen lid zou zijn is niet correct. Hij staat te boek als lid, dus de tot op dit ogenblik ingevoerde uitslag 0-1 regl. zal vast veranderd worden door de competitieleider van de KNSB in 1-0). Zahid voegde een halfje toe, wel een pion meer, echter de koning van Henk van Dijk kende oppositie en promotie werd daardoor voorkomen. Wytze verloor een pionnetje tegen de altijd lastig te bespelen Remco Heite. Later nog eentje waarna zijn stelling onhoudbaar werd en opgave het enige middel werd om toegang tot de bar te krijgen. Daar vond op dat moment veel “schaakpraat” plaats. René vervolgens scoorde zijn eerste punt in KNSB verband, waarna het tot 18.00 uur duurde alvorens Richard besloot tot remise. Winstkansen gehad en knokken voor een vol punt leverde hem de titel “Man of the Match” op. Zeer terecht ook!! Een miniem verlies, maar een zeer fijne schaakmiddag voor elke aanwezige. In november volgt een uitwedstrijd in Groningen tegen SISSA.

Deel 26 De betekenis van de afkortingen rating/elo lijst

NRNAAMELOSTARTELOTPRTGRKNSBGSPGWRMVLPERC

Zoals ik dinsdag beloofde volgen nu de betekenissen van de afkortingen boven de ratinglijst, anders gezegd de elo ranglijst. De eerste twee zijn duidelijk. ELO=je huidige rating en zal wekelijks na een gespeelde partij veranderen. Startelo=de rating bekend op 1 augustus. Nieuwe leden of leden die op dat moment nog geen rating hebben (vanwege te weinig gespeelde partijen) worden geschat op 1200. De startelo blijft gedurende het gehele seizoen onveranderd, in elk geval t/m 1 augustus 2022. TPR=toernooi prestatie rating. Je score kan deze erg doen fluctueren en wijkt af van de kolom ELO omdat iedereen op nul begint en hangt samen met de kolom TGR=toernooi gemiddelde rating van je tegenstanders. Hoe beter je score hoe hoger de TPR……of andersom zoals je wilt. KNSB=je rating zoals ‘ie berekend is bij de Koninklijke Nederlandse Schaakbond. Deze is gelijk aan de STARTELO op 1 augustus zoals ik die heb ingevoerd in het keizersysteem. Elders op de site vind je de link naar de KNSB rating en die zal veranderen na elke 10 gespeelde ronden in de interne competitie. Dan pas stuur ik de resultaten in. Overigens gebeurt dit sinds vorig jaar in Kalender. Terug scrollend op deze pagina vind je daar meer informatie over……Het is zinloos de resultaten na elke gespeelde ronde aan te leveren. Ook gespeelde partijen in de externe competitie zullen op de KNSB rating invloed hebben. De overige kolommen zijn duidelijk. Voor wie echt meer wil weten over de rating en het ontstaan in de jaren 70, best wel interessant leesvoer! In de jaren 80 en begin 90 berekende ik de ratings handmatig. Daarna, met het intreden van bepaalde rekensystemen in de schaakwereld (hulde aan de computer) was dat allemaal niet meer nodig. Voor een cijferfreak als ik jammer, maar aan de andere kant, gemak dient de mens.

Deel 25 De betekenis van de afkortingen ranglijst

WAGSPGWRMVLAFPERCWPSBKLALONNGNBSZK

Martijn Abelskamp vroeg mij naar de betekenis van al die afkortingen die je bovenaan de ranglijst vindt. Om iedereen hiervan op de hoogte te stellen is “uitgelicht” de ideale manier. WA=de waarde die je op dat moment vertegenwoordigt. Deze fluctueert wekelijks en vooral de eerste vijf ronden zullen spelers als een jojo door de stand gaan. Wint iemand van jou dan krijgt hij de waarde die jij vertegenwoordigt erbij….en andersom uiteraard. Bij remise ongeveer de helft, da’s logisch. GSP=het aantal gespeelde partijen. GW=aantal gewonnen partijen, RM=aantal keer remise en VL=aantal verloren partijen. PERC=je procentuele score. WP=opgebouwde weerstandspunten. In onze competitie niet zo spannend, deze is belangrijker bij een zwitsers systeem waarbij enkel sprake is bij gelijk eindigen via bijvoorbeeld: winst is 1 punt, remise een half. Dan beslist WP wie hoger eindigt en daarnaast kan gekeken worden naar SB=Sonneborn Berger. Ook in ons gebruikt systeem niet van toepassing. KL en AL=deze hebben te maken met hoeveel keer wit/zwart. Ik heb de instellingen bij het keizersysteem dusdanig staan dat je maximaal 2xwit of 2xzwart achterelkaar kunt hebben. Daar waar achter een naam 2w of 2z staat kun je dus gevoeglijk aannemen dat diegene de volgende keer zodanig wordt ingedeeld dat die 2 een 1 wordt. Aan het eind van de competitie zul je zien dat mijn woorden kloppen. Overigens eenzelfde tegenstander kun je na 10 ronden weer treffen, maar dan met omgekeerde kleur. ON=oneven. Dit kan maximaal 1x per seizoen. Zie deel 24 hieronder. NG=niet gespeeld, deze kolom is dit seizoen niet van toepassing. Die gebruik ik als er op dinsdagavond een externe wedstrijd wordt gespeeld door iemand en 2/3 van zijn/haar waarde krijgt toegevoegd. NBS=niet gespeeld buiten schuld. Je tegenstander komt niet opdagen en dan krijg je 100% van je waarde toegevoegd. Overigens wil ik i.p.v. NBS te gebruiken ook wel ON invullen, zodoende heb je je oneven beurt gehad, de waardering is gelijk. ZK=zonder kennisgeving, zie voorgaande, maar geen puntentoekenning. Daarom, op tijd afmelden is belangrijk. Het voorkomt dat iemand nodeloos op de club verschijnt en irritatie uiteraard.

Deel 24 Oneven

In mijn voorwoord afgelopen dinsdag 31 augustus vermeldde ik het al even, maar toch nog even uitgelicht, een mens vergeet snel tenslotte: “Eenmaal per seizoen heb je de kans oneven te zijn. Het keizersysteem, indelingsprogramma, wijst dan diegene aan die het laagst op de ranglijst staat en bij een volgende keer die daar boven staat, etcetera. Voor jou betekent dit dat je van mij, zie het als een extra service want bij de indeling om 17.00 uur sta je al als oneven te boek, omstreeks 18.00 uur een bericht krijgt dat je die avond geen partij hebt. Komen opdagen is die avond dus geen noodzaak. Mag wel natuurlijk, maar hoeft niet. Voor wat betreft je score, je krijgt 100% van je eigen waarde toegekend. Je waarde vind je op de ranglijst onder de kolom “WA”. Immers het lot heeft jou aangewezen als oneven, vandaar een vol punt, oftewel maximale score”. Al dit vind je ook in het reglement en ik zal op deze pagina vaker ingaan op bepaalde situaties. Mocht je schaakvragen hebben omtrent het één of ander, ik zal ze uitleggen via deze weg, zodat iedereen op de hoogte is.

Deel 23 Start seizoen 2021-2022

Gedurende de zomer is William Cornelissen druk doende geweest een fraaie site te vervaardigen, dit in zijn schaarse vrije tijd. Irfan Nijemcevic heeft gedurende meer dan 20 jaar deze klus op zich genomen en besloot definitief te stoppen als webmaster. De energie die hij hierin gestoken heeft is meer dan bewonderenswaardig. Mooi voor aanvang van het seizoen is de site “in de lucht”. Ik adviseer iedereen de site regelmatig te bezoeken en de publicaties tot je te nemen. Vaste rubrieken (competitiereglement, contributie) zijn toch dingetjes waarvan je op de hoogte moet zijn. Daarnaast zal deze pagina, maar ook indeling, uitslagen en de ranglijst regelmatig ververst worden. Na elke speelronde vind je direct bij mijn thuiskomst de cijfers van die speelavond op de betreffende pagina’s. Er is ook een wisseling van het secretariaat geweest. Siebolt Visser draagt het stokje over aan Michiel Takkebos. Net als Irfan, heeft ook Siebolt veel energie gestoken in de uitvoering van zijn functie. De eerste speelronde verliep vlekkeloos. Ondanks mijn verzoek om 19.30 uur aanwezig te zijn kwamen er toch veel spelers later, maar niet getreurd, om stipt 20.00 uur kon worden begonnen met een speelronde op handmatige wijze. Een volle speelzaal, een verademing na een verloren seizoen, waarin de opkomst niet groot was vanwege corona en haar maatregelen. Vanaf de tweede ronde wordt automatisch ingedeeld middels het keizersysteem. Zie competitiereglement. Inmiddels heb ik de leden die er tijdens de eerste twee avonden, ALV en eerste speelronde, een bericht gedaan met als vraag: “Wat zijn je plannen voor komend schaakseizoen”? Indien ik dinsdag voor 16.00 uur geen antwoord heb gehad zal ik hen niet indelen. Stukje eigen verantwoordelijkheid is tenslotte niet onbelangrijk. Daarnaast heb ik zekerheid nodig v.w.b. de te publiceren indeling. Het zal vanaf die avond ook zijn dat er meer structuur in de speelavond komt. Zoals….de partijen beginnen om 19.45 uur. Ben je niet aanwezig op dat tijdstip dan heeft je wel aanwezige tegenstander het recht (hij moet dit zelfs doen) de klok in werking te brengen. Het is een weetje en een tip van mijn kant. Afmelden op dinsdag tot 16.00 uur. Om 17.00 uur publiceer ik de indeling. Zie competitiereglement. Ik licht deze twee factoren er even uit, omdat ze belangrijk zijn om een fijn en ongestoord seizoen tegemoet te gaan. Als iedereen zich hieraan houdt ben ik een tevreden mens en heeft niemand een avond zonder tegenstander, smile.

Deel 22 Snakkerburen 25 juli 2021

Jaja…..dat jaja verklaar ik aan het eind. Voor de derde zomer op rij Snakkerburen. En voor de derde zomer op rij schitterend weer. Ernst had alles prima voor elkaar en toonde zich een uitstekend gastheer. Na een korte inleiding werd om half twee een Zwitsers snelschaak toernooi gehouden over 11 ronden. De indeling was in de bekwame handen van Wytze en Wim. Omdat eerstgenoemde zijn leesbril niet vergeten was, inherent aan onze leeftijd, deed laatstgenoemde een stapje terug. Na vier speelronden een kleine pauze en dat was maar goed ook want het systeem liet het afweten, waarop Ernst zijn laptop van huis haalde en het toernooi op tijd vervolgd kon worden. Aan de top was het stuivertje wisselen voor wat betreft de koppositie. Kijkend naar de eindstand, die vind je elders op de site, is dat ook terug te lezen. Liefst vier spelers deelden de eerste plaats. Uiteindelijk bleek Wim op weerstandspunten de nieuwe kampioen te zijn. Dit in navolging van Herman de Vries en Wietse de Jong. Een nieuwe beker die maar liefst gedurende tien jaar mee kan gaan, aldus Ernst.  Zo’n toernooi gaat toch altijd weer snel voorbij, om half vijf werd de laatste ronde gespeeld, waarna nog even nagezeten werd met mijn Sneker vrienden. Bijkomstigheidje…..ook nog twee toezeggingen erbij van de mannen om in tijden van nood in te vallen in ons KNSB team. Alles prima geregeld dus en een dankwoord aan de organisatie is zeker op zijn plaats!! De wisselbeker ging naar Wim, Ernst bedeelde zichzelf met de tweede prijs en speelde deze vervolgens door aan uuuh (?), met een fraaie derde plaats voor Wietse.  Terugkomend op dat jaja….In de eerste ronde speelde ik tegen Wim. Tijdens de partij liet hij weten weinig heil te zien in een goede afloop van dit toernooi. Een jaar geen stukken aangeraakt en enkel online geschaakt, da’s enorm wennen liet ‘ie zich ontvallen en gaat niks worden vanmiddag. Jaja …….

Deel 21 Seizoen 2020/2021

Ik ga niet verhalen over afgelopen seizoen. Een verloren seizoen waarbij de teller van het aantal gespeelde ronden op 14 blijft staan. Te weinig om een kampioen aan te wijzen en promotie/degradatie uit een bepaalde groep “not done” is. Volgend seizoen zullen de groepen zoveel mogelijk in gelijke grootte worden ingedeeld op basis van de ELO op 1 augustus. Een eerlijke verdeling dus waarbij spelers van gelijke sterkte mogen strijden voor de prijzen, promotie…..en om degradatie te ontlopen. Het nieuwe seizoen start op 17 augustus met de ledenvergadering. Jullie zullen allen een uitnodiging krijgen om hierbij aanwezig te zijn. Het geplande snelschaaktoernooi in Snakkerburen op zondag 25 juli heeft de status van 20 deelnemers bereikt. Indien het die dag mooi weer is kunnen er nog enkele belangstellenden geplaatst worden, maar dit is afhankelijk of we ook buiten kunnen schaken. Afwachten dus. Met delegaties uit Sneek en Heerenveen krijgt dit toernooi zelfs sterallures, ahum. De verwachting is dat het aantal leden wat deel gaat nemen aan de competitie iets boven de 50 is en na zo’n seizoen als afgelopen seizoen valt dat alleszins mee. Enkele taken die vervuld worden door leden, zoals het secretariaat en de website, moeten worden opgepakt door anderen. Siebolt heeft besloten te stoppen als secretaris. Een functie die hij perfect invulde en een gemis voor de club zoals je begrijpt. Dus….ben je Nederlandstalig goed onderlegd op schrift? Heb je tijd om 2 a 3 bestuursvergaderingen per seizoen bij te wonen? Lees je dagelijks je mail? Ben je accuraat? Stel je dan beschikbaar voor deze invulling! Na jaren van webmaster te zijn, stopt Irfan er mee. Jammer natuurlijk, een uitstekende site om te lezen, up to date, uniek in haar soort. Ik weet dat Irfan er heel veel plezier in had en kan me voorstellen dat het na ruim 20 jaar genoeg is geweest. Inmiddels heb ik William bereid gevonden een opzet te maken voor een site die voor 17 augustus online moet staan. Hij is hier druk mee bezig en het zal qua “look” totaal anders zijn, maar niet minder actueel en prettig leesbaar. De nieuwe leden heb ik lid gemaakt van de bond. Dit vooral om de ratingverwerking te doen slagen. Twee van de drie leden zullen ook volgend seizoen deelnemen aan de competitie. Leden die vorig seizoen te kennen hebben gegeven extern te willen spelen in de KNSB competitie hebben een mail gekregen om aan te geven of ze komend seizoen beschikbaar zijn. Heb je je vorig jaar niet aangemeld, maar denk je “Ik wil dit wel een seizoen proberen”, laat mij dit dan weten. Liefst op korte termijn uiteraard. Ik zie uit naar een nieuw seizoen volle bak in de speelzaal en vooral zonder onderbreking. Iedereen uiteraard. Mijn laatste daad als competitieleider zal dit seizoen het insturen van de resultaten zijn t.b.v. de ratinglijst per 1 augustus. Een aantal van jullie zie ik op 25 juli en anders tijdens de ALV op 17 augustus.

Deel 20 Snakkerburen laatste update 1 juli 2021

Het gaat voortvarend, de aanmeldingen voor het snelschaaktoernooi met als inzet Snelschaakkampioen Snakkerburen 2021. Het festijn wordt gehouden in de Doarpstun in dit dorp onder de rook van Leeuwarden. Aanwezig 12.30 uur, aanvang partijen 13.00 uur. 11 ronden Zwitsers. Deze middag staat onder leiding van Wim Ykema en Wytze van der Zee.  De volgende mensen hebben zich inmiddels aangemeld: Ernst ten Haaf, René Wolfslag, Michiel Takkebos, Peter Brouwer, Richard Buurstra, Peter Leus, Rudolf Spijkerman, Siep Hoeksma, Jan Willem van der Werf, Wytze van der Zee, Wietse de Jong, Jan Hans de Jong, Hielke Gorter, Wim Ykema, Remco Keizer, Ferdi van Bavel, Wiebe Oppenhuizen, Iilja Bondarev, Arjen Pragt en Dennis Pieck .     

Deel 19 Competitieverloop 2020/2021

Omdat ook op de FSB site roering is gegeven dat SCL de competitie weer hervat, moet ik natuurlijk een actuele stand van zaken publiceren. De vorige is alweer van ruim twee maanden geleden tenslotte. Al maanden kon je meedoen met een online toernooitje op dinsdagavond. Qua interesse viel dat tegen, maar een kleine moeite om dat op te zetten. Nu we weer gebruik kunnen maken van het wijkcentrum zijn die online toernooitjes (gelukkig) verleden tijd. Vorige week heeft iedereen een mailtje van mij gehad en een ruime meerderheid heeft deze beantwoord. Enkelen die verstek hebben laten gaan heb ik zojuist, 08.15, een appje gestuurd. Als veelgeroemd competitieleider (ahum) doe je dat om vanavond goed beslagen voor de dag/avond te komen. Er zijn enkele restricties maar die maak ik vanavond, 25/05, bekend in mijn voorwoordje. Het is mooi dat we weer los kunnen. Dit seizoen loopt t/m dinsdag 6 juli, daar waar normaliter het seizoen al ruim een maand ten einde is. Het spelen om prijzen is er niet bij, maar ach je ELO opkrikken is natuurlijk ook een gegeven. Daarnaast, het sociale gebeuren krijgt eindelijk meer ruimte. Ik weet dat velen hun wekelijkse schaakavond gemist hebben. Enkelen kwamen in hun reactie op mijn mail met het idee een soort van rapidgebeuren te lanceren. Gezien de heersende maatregelen zit dat er dit seizoen niet in. Dus, gewoon reguliere partijen. Zoals het nu lijkt gaat de horeca op 5 juni weer open. Dan worden de schaakavondjes ook gezelliger, dus nog even tandenknarsen…..Vooruitlopend op seizoen 2021/2022. Uit de reacties blijkt dat het merendeel van jullie voorstander is om op dinsdag 17 augustus te beginnen. Zo zal het dus ook gebeuren. Die avond beginnen we met de ALV en op 24 augustus zal de eerste ronde gespeeld worden. Als alles goed is zal ruimte gemaakt worden voor rapidschaak. Zie het als compensatie voor al die gemiste avonden van afgelopen seizoen. Het bestuur zal op korte termijn vergaderen en de uitkomst van de besproken agenda laat ik jullie via deze pagina weten. Voor vanavond….neem één of enkele flesjes “non alcoholic” mee, de bar is tenminste tot 5 juni gesloten immers.

Deel 18 Het resterende “seizoen”

In mijn functie als competitieleider heb ik een tijdje zitten dubben hoe we nog iets kunnen maken van dit jaargang. Tuurlijk, ooit (ik verwacht dat dat niet lang meer gaat duren) komt er een einde aan de coronamaatregelen en kunnen we de clubavond weer bezoeken. En dan? Paar weekjes schaken en ons zelf drie/vier maanden in een “zomer lockdown” plaatsen zoals elk seizoen? Daartoe heb ik het bestuur verzocht mij te laten onderzoeken om dit seizoen langer te laten duren en zodoende de zomerstop te verkorten. Daarnaast halen we misschien de vereiste twintig speelronden ook nog. De aanvang van het volgend seizoen heb ik tevens onder de loep genomen. Da’s gewoontegetrouw de tweede of derde dinsdag van september. Gewoontes zijn leuk, maar moeten af en toe bijgesteld worden in uitzonderlijke tijden. Dit is zo’n uitzonderlijke tijd tenslotte. Enkele weken geleden heb ik contact gehad met de beheerder van het wijkcentrum en hem gevraagd tijdens welke periode in de zomer  deze gesloten is. In principe een periode van vier a vijf weken. Vervolgens de vraag voorgelegd of wij het huidige seizoen langer gebruik kunnen maken van de zaal en eerder i.v.m. het komend seizoen. Geen probleem eigenlijk, maar alles is wel afhankelijk (die openstelling op dinsdagavond) van de opkomst. Dat lijkt me geen probleem, we zitten tenslotte al een jaar te kniezen en iedereen hunkert naar de wekelijkse schaakavond, fysiek dan wel te verstaan. Ik heb dit teruggekoppeld aan het bestuur en die waren het er unaniem mee eens om dit seizoen op de volgende manier voort te zetten. Het huidige seizoen loopt door tot dinsdag 6 juli. Seizoen 2021/2022 begint op dinsdag 17 augustus met de ALV. Zodoende is de zomervakantie voor ons zeer ingekort. De loze weken kunnen we één of twee keer opvullen met snelschaak in Snakkerburen op de zondagmiddag. Ernst ten Haaf is hier de verantwoordelijke man voor en ik heb er alle vertrouwen in dat er ook deze zomer gebruik kan worden gemaakt van deze perfecte locatie. Het lijkt mij dat niemand hierop tegen kan zijn. Zo kunnen we toch nog iets maken van dit verloren seizoen. Het bestuur doet bestuurszaken via mailwisseling of groepsapp af en gelukkig zijn er geen zwaarwegende punten. Toch zijn we al weer bijna maart en met het oog op volgend seizoen dienen er enkele aandachtspunten besproken te worden, zoals bijv. de externe competitie. Via deze rubriek houd ik jullie daarvan op de hoogte. Ik ga ervan uit iedereen binnen afzienbare tijd weer te mogen begroeten op de clubavond.

Deel 17 Competitieverloop

Komende dinsdag is de voorlaatste schaakavond van 2020, een hectisch schaakjaar waarbij seizoen 2019/2020 na twintig gespeelde ronden abrupt moest worden afgebroken. Na aanvankelijk een aarzelend begin, velen bleven toch liever uit de drukte van het schaakavondje, werden dit seizoen vier ronden gespeeld toen het wijkcentrum werd gesloten. Begrip/onbegrip, het maakt allemaal niet uit, de deuren gesloten, het schaken voor bepaalde tijd weer in de kast. Inmiddels hebben we ondanks de maatregelen (horecagedeelte nog immer dicht) toch weer drie ronden kunnen spelen. Voor zover ik weet als enige club in Friesland. Wij kunnen dan ook prima overweg met de opgelegde restricties, geen idee hoe het bij andere clubs gaat. Iedere week 13/14/15 borden, een aantal waar vele clubs van dromen, zelfs zonder een rondwarend virus. Ook het sociale aspect is voor het bestuur een doorslaggevende factor geweest om een hernieuwd startschot te geven aan seizoen 2020/2021. Uit de antwoorden op mijn mail aan de leden maakte ik op dat er grote behoefte is om toch vooral weer te schaken. Daarbij begrijp ik degenen die voorlopig nog niet aanschuiven wel. Iedereen heeft tenslotte te maken met zijn/haar eigen situatie. Uitschieters zo vlak voor de “kerststop” zijn Tjeerd en Richard. Zij verkeren in de bovenste regionen. Veel verrassende uitslagen, deze kun je natuurlijk voor jezelf teruglezen door te klikken op een bepaalde naam in de ranglijst. Voor mij als competitieleider betekent deze periode meer scherpte dan wanneer een seizoen normaal verloopt. Ik doel dan op af/ aanmeldingen voor de clubavond. Bij de twijfelaars stuur ik op maandag al een appje of ze al, dan niet, aanwezig zullen zijn. Voor mij is het immers van belang om op dinsdag om 17.00 uur een indeling te publiceren. De term “twijfelaars” is misschien iets misplaatst, degenen van wie ik niet zeker ben bedoel ik daarmee. Mooi is het dat bij een oneven aantal Esther bereid is aan te treden tegen die persoon, tenminste als ze in de gelegenheid is. Ik heb daar eerder al over geschreven, maar het is natuurlijk een ideale situatie! Vol goede moed gaan we verder en ik hoop dat de maatregelen snel versoepeld worden en meer en meer leden de stap naar het wijkcentrum zullen maken. Ik zet liever 20/21/22 tafels klaar dan de eerder genoemde 13/14/15.

Deel 16 De schaakavond hervat

Uit de antwoorden van mijn mail vorige week (het schaken wordt hervat) kon ik opmaken dat er bij de meesten van jullie een zucht van verlichting plaatsvond. Eindelijk weer! Een teken ook dat iedereen zich altijd prima vermaakt op dinsdagavond. Voor de meesten ook een invulling van de week die zeer belangrijk geworden is. Logisch ook natuurlijk, je treft gelijkgestemden v.w.b. de schaaksport, een gevoel wat je niet kunt delen met diegenen die nog nooit in aanraking zijn gekomen met het bord met de 64 velden. Na een gedwongen pauze van ruim vier weken is het altijd afwachten hoe iedereen weer achter het bord zit. Onwennig soms. Prima resultaten van Auke, Richard, de beide Johans, Wesley, Remco, Joop  en Esther. Ja, Esther. Dinsdagmiddag belde ik haar of ze “stand-in” wilde zijn indien ik oneven zat. Ze is dan wel geen lid meer, maar op deze manier toch een mooie oplossing om de schakers die een oneven beurt hebben toch een partij te bieden. Een oplossing waar ik al een tijdje naar op zoek was en mooi dat ze volmondig “graag” zei. Ik heb afgesproken dat de partij niet telt voor de rating en qua score zal worden ingevoerd als een oneven beurt. Voor Esther mooi om op deze manier in contact te blijven met het schaken en voor haar tegenstander scheelt het een “loze” avond. Buiten nog even gesproken met Jan Ariaans en die gaat zich bezig houden met openingen. Die wordt vast een geducht tegenstander. Ik had jullie afgelopen week een verslag beloofd, maar de eerlijkheid gebied mij te zeggen dat de motivatie er altijd is, maar de inspiratie soms een tijdje op zich laat wachten. Het is zoiets als “wat zal ik nu eens schrijven”. Vanaf 1985 schrijf ik al stukjes, zelfs een clubblad onder beheer gehad gedurende 15 jaar, dus je kunt je voorstellen dat de bron van inspiratie af en toe uitgeput is. Hoe mooi is het dat ook anderen zich eens kwijten van deze taak. Gewoon, schrijf je ervaringen van je af, mail het mij, ik corrigeer daar waar nodig, mail het je retour en bij jou akkoord plaats ik het op de site. Inmiddels heb ik een mail gestuurd naar een commissie die verantwoordelijk is voor het plaatselijke coronabeleid. De inhoud betreft de mogelijkheid om ons te voorzien van kannen koffie en flesjes fris. Immers, wij desinfecteren onze handen bij binnenkomst en de medewerkers dragen handschoentjes. Het overdragen van het virus is daarmee nihil, immers zo zeggen geleerden. Ik wacht op antwoord. Vorige keer tijdens mijn contact met genoemde commissie duurde het twee weken, moet sneller kunnen, maar ala. Komende dinsdag is de eerste dag van de mondkapjesplicht. Draag er tenminste eentje bij binnenkomst en verlaten van de speelzaal. Als je achter het bord zit kan ‘ie af, maar bij wandelingen door de speelzaal moet ‘ie op. Houd je aan deze tijdelijke maatregel en iedereen heeft net als afgelopen dinsdag een plezierige avond.

Deel 15 “Het online open snelschaaktoernooi van SCL 2020”

Maandag 30 november 2020 organiseert B&B Sinneljocht in samenwerking met Schaak Combinatie Leeuwarden het online open snelschaakkampioenschap 2020 van SCL, met als belangrijkste inzet de snelschaaktitel uiteraard. Er is een prijzenfonds van € 100,=

Deelname is gratis, registratie op chess.com 30 november vanaf 19.00 uur en aanvang 20.00 uur.

Zeven/negen ronden Zwitsers. Voorwaarden: Aanmelden via app (0624249353) of mail bij Peter Brouwer. Laat bij aanmelden zowel je nickname als eigenlijke naam weten. Deelnemers zijn lid van SCL op chess.com. Je conformeert je aan de fairplay regels van chess.com. indien er meer dan 20 deelnemers zijn worden 9 ronden Zwitsers gespeeld. Registreren op chess.com voor het toernooi vanaf 19.00 uur. Doe dit ruim voor 20.00 uur. Je speelt alle zeven/negen ronden. De verdeling van het prijzengeld c.q. prijswinnaars worden op dinsdag 1 december bekend gemaakt. Er wordt gespeeld in één groep onderverdeeld in twee ratinggroepen waarbij je rating op chess.com leidend is. Per ratinggroep zijn er drie prijzen te verdienen.  Indien er op 30 november om 18.00 uur geen 16 deelnemers zijn vindt het toernooi geen doorgang.

Deel 14 Update betreffende de in- en externe competitie.

Onlangs kreeg ik een mail van de KNSB. Belangrijkste inhoud voor ons is dit:

“Persconferentie 3 november. Het kabinet heeft op 3 november een tijdelijke verzwaring van de ‘gedeeltelijke lockdown’ aangekondigd. Vanaf 19 november gaan we weer terug naar de ‘gedeeltelijke lockdown’ van 14 oktober. Op 3 november werd ook bekend dat de ‘gedeeltelijke lockdown’ wordt verlengd tot en met medio december. Daarbij is duidelijk geworden dat de nationale competities voor senioren waarschijnlijk op zijn vroegst pas in februari kunnen worden hervat. Dit heeft verstrekkende gevolgen: met name voor de (nog niet gestarte) KNSB-competitie 2020-2021. De competitiedata 31 oktober en 21 november waren reeds geschrapt. Na de persconferentie van 3 november is duidelijk dat ook de ronden die gepland stonden voor 12 december 2020 en 9 januari 2021 komen te vervallen. Op grond hiervan heeft het Competitie Management Team op 5 november besloten dat de KNSB competitie 2020-2021 in deze vorm niet meer gespeeld gaat worden. Wij zullen een alternatief gaan uitwerken waarmee we kunnen starten wanneer landelijke competities weer hervat mogen worden.”

Het is iedereen duidelijk dat er dit seizoen dus geen KNSB competitie wordt gehouden. Er zijn inmiddels alternatieve toernooien aangeboden op chess.com. Zo kun je vanaf komende maandag 16 november deelnemen aan het NK online, een toernooi waarvan iedereen inmiddels een mail van de KNSB heeft gehad. Zo niet, deze wil ik je dan doen toekomen, stuur mij een mailtje. Op mijn eerdere mail aan de leden die zich hebben aangemeld voor de KNSB competitie is geen tot weinig respons gekomen, het betreft online spelen op zaterdagmiddag met een viertal, 2×10 minuten. De informatie kon je in diezelfde mail tot je nemen. Dan de interne competitie. Zolang het wijkcentrum gesloten is wordt er niet geschaakt. In elk geval 10 en 17 november zijn geschrapt. Daarnaast zijn we afhankelijk van de maatregelen die gelden vanaf 19 november. Da’s koffiedik kijken, maar zodra we weer in het wijkcentrum terecht kunnen krijgen jullie van mij een mail met daarbij het verzoek je aan- of afwezigheid aan te geven. Voor een ordelijk competitieverloop belangrijk deze te beantwoorden. Inmiddels is jullie rating over de eerste vier ronden verwerkt en zichtbaar op de ratingviewer. Voorlopig schrijf ik elke dinsdag op chess.com een toernooi uit. Jaap kwam met het voorstel om thuis te schaken. Eén op één, met gewoon speeltempo. Mensen die hieraan behoefte hebben kunnen uiteraard altijd onderling iets afspreken. Ik beperk me voorlopig tot de onlinetoernooitjes en meerdaagse partijen tegen clubgenoten en “all over the world”.

Deel 13 Ratingperikelen

Vorige week kreeg ik een mail van de KNSB met uitleg over hoe de rating vanaf januari verwerkt gaat worden. Voorheen stuurde ik de gegevens eens in de zoveel maanden naar Micha Jans, da’s de man die ervoor zorgde dat de bestanden verwerkt werden en je eens in de drie maanden kon nakijken hoe je resultaten waren gedurende die periode. Dat gaat per januari 2021 veranderen. Doorgeven van het bestand rating kan enkel nog via “schaakkalender.nl”. Vorige week ben ik er mee aan het stoeien geweest en heb de interne competitie al geregistreerd. Overigens kun je behalve je interne competitie ook toernooien aanmelden. Bij wijze van test heb ik het keizerbestand (tekstbestandje rating t.b.v. KNSB) ingevoegd en kreeg bericht dat de eerste vier ronden verwerkt worden op de novemberlijst. Indien ik dat tekstbestandje voor elke 25ste van een maand aanlever krijgen we volgend jaar te maken met een maandelijkse ratinglijst. Om dit bestand aan te leveren dienen alle uitslagen aangeleverd te worden met schakers die ook officieel lid zijn van de KNSB. Bepaalde resultaten worden anders gefilterd hetgeen veel invloed heeft op de betrouwbaarheid. Wij hebben geen “zwarte” leden dus da’s allemaal prima geregeld. Nu maar hopen dat ik snel het volgende ratingbestandje kan aanleveren. Speciaal voor Siebolt (haha): “Je kunt weer iets toevoegen op mijn “to do list”.

Deel 12 Voorlopig geen clubcompetitie

Het bestuur heeft besloten de clubcompetitie t/m dinsdag 3 november stil te leggen. De komende drie dinsdagen is er dus geen clubavond. Meerdere redenen liggen er aan dit besluit ten grondslag. Zo is daar bijvoorbeeld de belevenis van een schaakavond: Het hele horecagedeelte ligt plat. Er zijn geen consumpties te verkrijgen en ook mogen geen eigen drink- of etenswaren worden meegenomen. Even nazitten is er dus niet bij want de kantine gaat op slot. Daarbij komt dat “achteroverleunen” na een zet te hebben gedaan niet meer toegestaan is. De 1,5 meter maatregel wordt dus strenger toegepast (KNSB protocol). Dan ook, teveel leden (dat werden er wekelijks meer) hebben laten weten de clubavond voorlopig niet te bezoeken. Dit heeft veel invloed op een ordelijk competitieverloop. Het bestuur vindt dat we in dat opzicht solidair moeten zijn met hen die vanwege onderliggende kwalen of hun thuissituatie, hoe graag ze ook willen schaken, de clubavond niet kunnen bezoeken. Een eigenschap, solidariteit, die onontbeerlijk is. De gezondheid van iedereen staat voorop en een mondkapje dragen is niet afdoende om het virus buiten de deur te houden. De laatste reden, de gezondheid, is in aller belang en een verantwoording, niet enkel van het bestuur, maar van iedereen. Daarom, maar even in de ruststand. Het is niet anders en het bestuur rekent op jullie begrip. Het is geen leuk besluit, maar op dit moment wel een logische. Drie weken pauze, hopelijk zijn tegen die tijd de cijfers v.w.b. de coronagevallen teruggelopen en worden de maatregelen die boven beschreven zijn wat soepeler. Natuurlijk verneem je via de mail en deze rubriek het startschot voor heropening van de competitie. Voor morgenavond schrijf ik op chess.com een toernooi uit, Arena systeem 2×15 minuten. Het toernooi begint om 20.00 uur, inschrijven vanaf 19.00 uur. Je kunt via “SCL online” inschrijven. De link is inmiddels geplaatst.

Deel 11 Gevolgen van de coronamaatregelen d.d. 13/10/2020

Zojuist is bekend geworden dat de wedstrijd van ons KNSB team die gepland stond voor 31 oktober verplaatst is naar 17 april 2021. Zoals het er nu voorstaat gaat de wedstrijd in en tegen Hoogeveen op 21 november wel door en zal het eerder geplaatste schema doorgang vinden. Voor komende dinsdag….de clubavond gaat door! Met verdere restricties, dat wel. Het horecagedeelte is om 18.00 uur gesloten. Consumpties worden niet geserveerd en mogen ook niet worden meegebracht. Dick Bootsma is wel bezig om een oplossing te vinden, maar momenteel staat het er zo voor. Mondkapjes bij het betreden van het wijkcentrum zijn verplicht. Eenmaal gezeten in de speelzaal mogen ze worden afgedaan, maar een wandeling naar het toilet of een luchtje scheppen moet gemaskerd gebeuren. Ik hoop dat het in elk geval mogelijk is een bakje koffie te krijgen of een frisje. Zodra ik daar meer over te horen krijg, dat zal maandag zijn, stel ik jullie op de hoogte. Meerdere schaakclubs zijn in een volledige “lockdown” gegaan. Ik heb verder geen inzicht of zij de maatregelen niet kunnen naleven, maar bij ons kunnen we ons daar prima aan houden. Daarbij denk ik aan de 1.5 meter, ventilatie, mondkapjes, achterover leunen als je een zet gedaan hebt  en de mogelijkheid regelmatig je handen te reinigen met de aanwezige reinigingsgel. Prima voor elkaar dus en mooi dat iedereen zich perfect opstelt in deze tijd. Overigens ligt de FSB competitie tot nader order ook stil, dit vanwege de beperking op reizen. Dat is ook de reden dat de KNSB competitie later wordt opgestart. Tot dinsdag! Namens de penningmeester laat ik jullie weten dat de contributie betaald kan worden. Voor informatie klik je op de link “contributie”.

Deel 10 Nieuws lezen

Woensdag heeft iedereen van mij een mail gekregen. Misschien niet terecht dat de trouwe volgers van de site en de rubriek club en competitienieuws deze mail gekregen hebben, maar toch, het betreft ons allemaal tenslotte, vooral in deze tijd. Een tijd dat het al dan niet doorgaan van een clubavond onder spanning staat. Ik ben accuraat om jullie daarvan op de hoogte te stellen……, via de site. Daarbij ga ik er vanuit dat elk lid de site regelmatig bezoekt, dit heb ik in de mail van vorige week dinsdag, 29 september, ook aangeraden. Helaas bleek mijn gedachtegang gebaseerd te zijn op een aanname, afgelopen dinsdag bleek dat een aantal leden deel 9 niet gelezen hadden en ervan uit zijn gegaan dat er voorlopig niet geschaakt wordt. Niets is minder waar. Een site dient informatief te zijn en een bron om de laatste ontwikkelingen op schaakgebied en randzaken te belichten. Een verantwoording die Irfan en ik op me genomen hebben, maar een verantwoording van elk lid om toch vooral de site te bezoeken. Immers, daar vind je het antwoord op meerdere vragen. Goed, vanaf vandaag neem ik aan dat iedereen voldoet aan dat profiel. Een sportieve instelling van degenen die op het laatste moment gekoppeld werden aan een andere tegenstander, waarvoor een dankwoord op z’n plaats is. Top!! Overigens heb ik als gebaar iedereen wel 1/3 toegekend, het zijn bijzondere tijden tenslotte, maar een volgende keer zal ik het competitiereglement volgen. Vrijdag heb ik de KNSB de laatste benodigde gegevens gestuurd omtrent ons team. Zoals clubgegevens en een achttal spelers doorgegeven. Alle 14 aanmeldingen hebben via Michiel een mail gehad over de speeldatums en hoe de opzet is om dit eerste seizoen te spelen. Je moet acht basisspelers doorgeven, maar er zal regelmatig een beroep worden gedaan op de andere spelers. Rouleren dus. De basisspelers zijn: Wim, Wesley, Wytze, Michiel, Jaap, Zahid, Remco en Johan. Zij allen dienen minimaal 2x te spelen. Via de mail zal Michiel iedereen op de hoogte houden gedurende het seizoen. Volg de ontwikkelingen op de KNSB site, klasse 5A.   

Deel 9 Toch weer schaken

Afgelopen dinsdag was nog niet helder hoe te doen in het wijkcentrum na de maatregelen die maandag bekend werden en ingingen op 29 september. Inmiddels is er veel contact geweest met een “crisisteam” van de gemeente en is er donderdagmiddag duidelijkheid gegeven. Voor onze club is het volgende uit deze noodverordening (een beetje eng woord eigenlijk, maar ala) van belang: 1. Het maximaal aantal personen per ruimte is 30. Ik heb daarover gesproken met Dick Bootsma (beheerder c.q. coördinator van het wijkcentrum) en het is geen probleem indien wij bij overschrijding van dit aantal gebruik maken van het bargedeelte c.q. de kantine. Geen probleem. 2. Per groep mag je met maximaal 4 personen aan een tafel zitten. Geen probleem. 3. Werk met vaste zitplaatsen (dus geen roulatie) en duidelijke looproutes. Geen probleem. 4. Het horeca-gedeelte van het wijkcentrum moet dicht om 22.00 uur. Een biertje drinken aan de bar mag/kan na 22.00 uur niet meer. Er mogen geen mensen meer binnenkomen na 21.00 uur. Andere consumpties…geen idee, maar de bar is dicht. Het komt erop neer dat het horecagedeelte om 22.00 uur dicht is, andere ruimtes niet. Geen probleem. Dit bovenstaande houdt in dat we komende dinsdag, 6 oktober, de interne competitie kunnen hervatten met “bar restricties”. Het is even niet anders en laten we hopen dat deze noodverordening spoedig aan de kant is. Bekijk het positief. Verder blijven andere maatregelen, zie ons uitvoerig gepubliceerd coronaprotocol elders op de site, van kracht. Eén en ander noopt mij tot de volgende conclusie. De Douwe Sijtsma Competitie vindt dit seizoen geen vervolg, ik hoop later in het seizoen alsnog de laatste speelronde van vorig seizoen te kunnen inplannen. Jullie begrijpen waarom en anders leg ik dat komende dinsdag graag uit. In elk geval, dinsdag kunnen we weer los. Afmelden kan dinsdag tot 16.00 uur en voor degenen die nog op de twijfelstoel zitten en nog niet deel hebben genomen aan de competitie….aanmelden dus ook. De indeling publiceer ik om 17.00 uur. Aanvang van de partijen is 19.45 uur. Tot dinsdag!

Deel 8 Maatregelen van 28 september 2020

Om twee uur (vandaag, 29 september) heb ik overleg gehad met Dick Bootsma, beheerder/coördinator, van het wijkcentrum. Voor vanavond had hij slecht nieuws voor de club. Het wijkcentrum moet om 22.00 uur haar deuren sluiten. Voor ons dus ondoenlijk een partij tot een goed einde te brengen gezien het tijdsbestek. Overhaast het bestuur geappt en het voorstel om vanavond dan maar te schrappen vond instemming. Dit heeft te maken met een noodverordening van de gemeente. Het is op dit moment niet bekend of een wijkcentrum valt onder de horecawet en of er eventueel voor wijkcentra een uitzondering kan worden gemaakt hiervan af te wijken. Dit wordt later in de week bekend gemaakt en natuurlijk stel ik jullie op de pagina “club en competitienieuws” op de hoogte. Om ook vrijwilligers van het wijkcentrum te laten inlichten, zij hoeven dan niet nodeloos af te reizen, heb ik Dick laten weten dat er vanavond niet geschaakt wordt. Beslissingen die je snel moet nemen dus. Komende donderdag weet ik hoe de vlag er voor volgende week bijhangt. Positief als ik ben ga ik ervan uit dat er geschaakt kan worden, maar bezoek de site regelmatig om het laatste nieuws tot je te nemen. Het gaat niet over die “dertig personen regel”. Dat kan worden opgevangen door 15 borden in de grote zaal te plaatsen en de overige in de kantine. Hiervoor hebben we al goedkeuring gekregen. Voor volgende week kan iets anders worden bedacht indien de situatie blijft zoals die nu is. William kwam al met het idee een trainingsavond te organiseren tot 22.00 uur. Een prima plan natuurlijk. Het is dus niet zo dat de deuren van het wijkcentrum gesloten zijn, maar de interne competitie kan geen doorgang vinden zolang die “22.00 uur maatregel” geldt. Beantwoord mijn mail nog even. Leden die deze niet beantwoord hebben stel ik telefonisch op de hoogte om 18.00 uur namelijk.

Gelijktijdig heb ik de speeldagen v.w.b. de KNSB competitie laten vastleggen op de zaterdagen 31 oktober, 12 december en 6 februari. Die drie thuiswedstrijden hebben wij vanaf 12.00 uur de beschikking over de grote zaal.

Deel 7 Het seizoen is begonnen

De ALV op 8 september betekende de aftrap voor seizoen 2020-2021. Een seizoen waarin de externe FSB competitie zal worden overgeslagen. In navolging van het voorstel van het bestuur, door de voorzitter in deze periode omgedoopt tot crisisteam, bleken de aanwezigen ook unaniem het er over eens te zijn dat dat op dit ogenblik het beste is. Geen 2/3 meer voor een externe wedstrijd dit seizoen en dat maakt de clubcompetitie interessanter. Deze begint komende dinsdag met een handmatige indeling op basis van de ELO ranglijst. Bijv. 1-20, 21-2, 3-22 enzovoort. De kampioen bepaald met welke kleur hij begint. Een bijzondere vergadering waarin ieder nogmaals op het hart werd gedrukt zich te houden aan de coronamaatregelen en je verantwoording te nemen. Geen probleem natuurlijk, we willen het seizoen ditmaal wel in haar geheel uitspelen. Siebolt heeft inmiddels het protocol gemaild en ook heeft het een plaats op de site ingenomen. Lees dit door! Zowel in de speelzaal als in de kantine (was overigens zeer gezellig na de ALV) dienen we ons daaraan te conformeren. Overigens doe je dat ook wanneer je voor het eerst de clubavond bezoekt, c.q. het wijkcentrum betreedt, door het coronaformulier te ondertekenen. Hierover valt niet te discussiëren. De wedstrijden van vorig seizoen zullen niet worden gespeeld aldus de competitieleider van de FSB. Enkel die in de hoofdklasse worden op 2 oktober gespeeld. Ook wel logisch eigenlijk gezien ruimte- en tijdsgebrek. Genoeg over de coronaperikelen. We kunnen weer schaken en gaan vast en zeker een interessant seizoen tegemoet. Zo’n 50 spelers strijden om in hun groep zo hoog mogelijk te eindigen. De rode draad, de Douwe Sijtsma Competitie, hoop ik ook ergens te kunnen inplannen, maar voorlopig richten we onze pijlen op de interne competitie. Dinsdag komen enkele nieuwe leden de competitie versterken en ik heb hen geadviseerd het reglement door te nemen. Altijd belangrijk hiervan op de hoogte te zijn. Daarnaast zien sommigen voorlopig af van deelname, maar zullen later (eventueel) de draad weer oppakken. Ik ben zeer benieuwd naar de verrichtingen van het team dat deelneemt aan de KNSB competitie. Voor SCL een nieuw fenomeen en daarom is het een gewenningsjaar en zal elke speler aan zijn/haar trekken komen.

Graag zie ik iedereen komende dinsdag tussen 19.15 uur en (uiterlijk) 19.45 uur binnenkomen zodat de partijen om 20.00 uur kunnen beginnen. Vanaf 22 september beginnen de partij als vanouds om 19.45 uur. Dinsdag een handmatige indeling en vanaf de tweede ronde bepaalt het keizersysteem de indeling. Deze indeling publiceer ik om 17.00 uur op de site, afmeldingen dienen te geschieden tot 16.00 uur. Inmiddels heb ik diegenen die van meet af aan te kennen hebben gegeven te spelen al ingevoerd (naam, groep, rating en geboortedatum). Daardoor kan ik bij thuiskomst eenvoudig de uitslagen invoeren en na een kleine bewerking (lettertype etc.) deze publiceren, evenals de ranglijst. Zoals je gewend bent gebeurt dat, ook dit seizoen, na elke speelavond.

Deel 6 Het seizoen gaat beginnen

Na precies een half jaar kunnen/mogen we weer schaken in de ons zo vertrouwde omgeving. De speelzaal van het wijkcentrum. Afgelopen donderdag zijn René en mijn persoontje een kijkje gaan nemen en hebben een half uur gesproken met Dick Bootsma, de beheerder, over de heersende maatregelen (klik op wijkvereniging Bilgaard, protocol opening na corona) bij betreding van het wijkcentrum. Ik raad iedereen aan die maatregelen tot je te nemen. In het belang van de club, maar ook in het belang van de clubavond, om deze soepel en zonder problemen te laten verlopen. Het is een verouderde versie, maar vele punten gelden nog. Bij je eerste bezoek aan het wijkcentrum krijg je een formulier waar in het kort de belangrijkste punten staan vermeld. Dit formulier dien je te ondertekenen en in te leveren bij onze “coronaverantwoordelijke” Ernst ten Haaf. Indien hij afwezig is bij Siebolt Visser. Verder zal er wekelijks een intekenlijst zijn waarop de namen van de leden die de clubavond bezoeken worden genoteerd. Overigens ga ik er gemakshalve vanuit dat iedereen op de hoogte is van de heersende protocollen, zo niet (niet best natuurlijk)…….dan kun je een kijkje nemen op de site van de KNSB.

Het bestuur heeft Ernst aangewezen als “coronaman” en Siebolt als substituut. Dat wil niet zeggen dat de “coronaman” als een politieman rond moet lopen. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn/haar gedrag gedurende de speelavond, beetje misvormd eigenlijk, je bent natuurlijk altijd verantwoordelijk voor je eigen gedrag. Dat houdt in dat je je houdt aan de heersende maatregelen. Dit is niet bespreekbaar. We willen tenslotte niet dat het wijkcentrum weer gesloten wordt doordat er iemand positief getest heeft na zijn/haar bezoek. Sterker, we willen niet dat er iemand ziek wordt. Ik weet, iedereen staat hier anders in, maar we roeien met de riemen die we hebben en we houden rekening met onze clubgenoten. Solidariteit noemen ze dat. Tijdens de ALV op 8 september krijg je meer informatie. Daarom is het van belang deze te bezoeken. Heb je griepachtige klachten, vermijd de clubavond. Meld je af volgens de gebruikelijke weg en stel je schaakpartij een week uit. Voor leden die in de kwetsbare groep verkeren…..Zij kunnen gebruik maken van een scherm bestaande uit plexiglas en dit tussen hem/haar en de tegenstander plaatsen. Dit scherm steunt op voetjes waardoor het schaakbord eronder kan liggen en je gemakkelijk een zet kan doen. Je begrijpt dat wij, als bestuur, er alles aan doen om leden te laten genieten van de clubavond c.q. de schaaksport in een veilige omgeving. Hierbij zijn we uiteraard afhankelijk van jou opstelling om er een leuke en gezellige avond van te maken.

Ik heb uitgelicht deel 5 hieronder laten staan. Het bestuur staat unaniem achter het besluit om de externe competitie een jaar te laten varen. De redenen zijn vermeld en nogmaals, er is geen andere optie. Ook hier dienen we solidair met elkaar te zijn. Denk niet dat we niet alle opties hebben bekeken. Die hebben we en dit is de uitkomst. Overigens dienen er nog enkele inhaalwedstrijden gespeeld te worden, maar die vinden plaats op vreemd terrein waar kan worden voldaan aan de coronamaatregelen. Overigens kreeg ik van de competitieleider van de FSB bericht dat teams die niet worden ingeschreven het recht hebben om in 2021/2022 in die klasse uit te komen waar ze komend seizoen ook zouden spelen. Een mooi gebaar. Leden die het externe gebeuren aanhangen…….. Meld je aan om op zaterdag te spelen in de KNSB competitie.

Ik reken op ieders medewerking in deze bijzondere tijd en ga ervan uit dat de clubcompetitie probleemloos verloopt.

Deel 5 Schaken en corona

De laatste maanden is Nederland getroffen door het coronavirus en als ik ingewijden mag geloven zijn we er voorlopig ook nog niet vanaf. Iedereen staat anders in deze problematiek en heeft er zo zijn/haar mening over. Dit is van ondergeschikt belang natuurlijk. Feit is dat wij als club de protocollen die worden uitgeschreven dienen op te volgen om de gezondheid van onze leden te kunnen waarborgen. Niet enkel wij als schaakclub, maar ook de wijkvereniging c.q. het wijkcentrum. De aanvang van het nieuwe seizoen is op dinsdag 8 september en zoals elk jaar wordt het startschot gegeven middels de algemene ledenvergadering. Een uitnodiging ontvangt iedereen tijdig. Hoe de situatie tegen die tijd is………dat is enkel giswerk en op het moment van dit schrijven schijnt het dat onder bepaalde voorwaarden het seizoen kan beginnen. Deze voorwaarden krijgen jullie eind augustus in de mailbox.

Feit is dat we een stelling moeten innemen aangaande de externe competitie. Je kunt dat niet voor je uitschuiven in een onzekere tijd als de huidige. Als club zijn wij in de gelukkige omstandigheid dat de clubavond druk bezocht wordt. Zo goed zelfs dat je je moet afvragen of het verstandig is om daarnaast op diezelfde clubavond een achttal spelers van een andere vereniging op bezoek kunt hebben. De gezondheid van onze leden staat immers voorop en daarnaast het clubbelang en de interne competitie natuurlijk ook. De protocollen, zoals het er nu voorstaat…daar kunnen we aan voldoen mits we uitgaan van de interne competitie. Het is ondoenlijk daaraan te voldoen als je nog eens vier of acht spelers moet herbergen. Dat is gewoonweg niet te doen!

Schaak Combinatie Leeuwarden en de externe competitie is nooit echt een gelukkig huwelijk geweest. Een vereniging met een dermate grootte als de onze leverde elk seizoen slechts een twintigtal (en de laatste twee seizoenen nog minder) spelers om te spelen tegen teams van andere clubs. Zeg maar zo’n 40% van het totale ledenbestand en de laatste twee seizoenen zelfs slechts 25%. Het merendeel van de leden ambieert  de wekelijkse clubavond zonder externe beslommeringen. Uiteraard moet je de leden die extern willen spelen dit kunnen bieden, maar een uitzonderlijke situatie zoals momenteel, dan moet je je afvragen of het niet verstandig is een jaartje over te slaan. Sterker, je hoeft je dit eigenlijk niet af te vragen, het is niet te doen. Ik ga in elk geval niet mensen afbellen omdat er een externe thuiswedstrijd is die avond. Het bestuur zal stelling nemen in deze uitzonderlijke situatie en iedereen tijdens de ALV de broodnodige informatie aanbieden.

Michiel en mijn persoontje zijn de laatste maanden druk doende geweest een team te formeren om deel te nemen aan de KNSB competitie. Er zijn tot nu toe 14 belangstellenden en daarmee hebben we genoeg spelers om een team in te schrijven. Binnenkort hoor ik of we de thuiswedstrijden in het wijkcentrum kunnen spelen. Een prima ontwikkeling voor een club die zich ook daarmee nadrukkelijk op de kaart zet. Het zou mooi zijn wanneer zich meer mensen aanmelden en wij langzaam maar zeker toewerken naar een externe competitie op de zaterdag en de dinsdag puur nog gebruiken voor clubschaak. Iets wat voor 75% van de leden nu al het geval is.

Overigens voorzie ik een toekomst dat regionale bonden worden opgeheven en alle clubs vallen onder één bond: De K.N.S.B. Het schaken, extern, op een doordeweekse avond zal verleden tijd zijn en extern spelen op een zaterdag zal meer en meer een vlucht nemen. Immers nu al bestaat die uit zes klassen, tot twee jaar geleden slechts drie klassen. Als ik de FSB als voorbeeld neem en zie hoe moeilijk het is om bestuursfuncties in te vullen en dat al gedurende een periode van drie jaar, dan weet ik genoeg en schat ik in dat dat bij andere onderbonden niet anders is. Momenteel bestaat dat bestuur uit mensen die slechts tijdelijk een taak op zich nemen maar zich niet willen vastleggen om dit over een langere termijn te doen. Slechts de penningmeester en de competitieleider zijn gekozen en het is maar zeer de vraag of zij er na hun periode nog een termijn aan vast willen plakken. Toevallig wel de twee functies die direct betrekking hebben op de leden. Het lijkt mij dat de KNSB eens een enquête zou moeten uitschrijven hoe regionale bonden daar tegenover staan. Net als het voetbal destijds met al haar onderbonden en dit is prima uitgepakt. Tuurlijk dient alles te worden uitgewerkt maar moeilijk is dat niet en werkt kostenbesparend ook. Enige ideeën heb ik al, maar om dit uit te wijden is voorbarig en niet echt aan de orde. Beleidsbepalers kunnen dit prima doen, als er eerst maar eens een voorzet wordt gegeven. Bij deze!