Club en competitienieuws 2021/2022

 

Uitgelicht

 

04/07           Je rating per 01/07 vind je bij menu club en bestuur en vervolgens het kopje rating. Enkele verrassende stijgers waar vooral de rating van Mees en Kees opvalt. Afwachten hoe de mannen deze fraaie score volgend seizoen zullen verdedigen c.q. verbeteren. Toch ook al die andere nieuwe spelers hebben zich verdienstelijk gepresenteerd afgelopen seizoen. Ik zag dat op de lijst van 1 juli meerdere namen van nieuwe spelers ontbreken. Inmiddels heb ik de KNSB om opheldering gevraagd. Het antwoord hoor je nog van mij. 17 juli dus het snelschaaktoernooi in Snakkerburen. Waarom van tevoren aanmelden? Uiteraard dient de organisatie vooraf inkopen te doen om de deelnemers te voorzien van broodjes en drankjes. Om een juiste indicatie te verkrijgen is het dus handig te weten hoeveel spelers er komen opdagen zodat iedereen tevreden gestemd wordt. Ook de indeler heeft er baat bij. Hij kan dan de deelnemers alvast invoeren in het indelingsprogramma. Geen “last minute” werk dus. Ook het gereed maken van de accommodatie met borden etcetera vergt enige tijd en kan het juiste aantal tafels gevuld worden met speelmateriaal. Dus mensen, nog niet aangemeld….DOEN! Zie menu toernooien/snakkerburen/snelschaak voor meer informatie en aanmelden. Het zou teleurstellend zijn als ik “vol is vol” moet zeggen tenslotte.

 

28/06           Inmiddels de bevestiging gehad van de KNSB dat mijn inzending betreffende de ratingverwerking is goedgekeurd en verwerkt wordt op de “julilijst”. 1 juli vind je dus je huidige rating. Zie menu “club en bestuur” en rating. Ik wijs iedereen erop dat de aanmeldingen voor het leukste snelschaaktoernooi van alle snelschaaktoernooien binnenlopen. Meld je dus NU aan. Zodoende ben je verzekerd van een plekje tijdens dit prestigieuze toernooi met een zeer fraaie locatie! Informatie vind je bij menu “toernooien” Snakkerburen-snelschaak. Paul Cladder belde me vanmiddag omtrent een etentje met clubleden. Dit kan bij de Lachende Koe en zal plaatsvinden op dinsdagavond 23 augustus. Een week voor het begin van het nieuwe seizoen. Ik weet, het duurt nog even, maar tegen die tijd ontvang je van mij een mailtje met meer info. Kosten zijn € 31,= inclusief drankjes. Uiteraard staat het je vrij nu alvast te laten weten aanwezig te zijn. Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen tijdens dit seizoen. Positief/negatief met nadere uitleg zijn welkom en zal ik plaatsen bij “uitgelicht”. Indien je niet wilt dat je naam vermeld wordt laat me dit dan even weten. Uiteraard zijn ideeën omtrent komend seizoen ook van harte welkom. Hoe meer input hoe beter. Inmiddels heb ik veel namen toegevoegd in de groepsapp. Indien je dit leest, maar geen appje heb gehad, laat me dit weten en ik voeg je alsnog toe. Het is een informatie appje, dus reageren kan alleen bij mij persoonlijk, niet in de groepsapp. Uiteraard zijn er altijd mensen die hier niet op zitten te wachten, nou, eruit stappen kan ook eenvoudig. Een aantal leden dienen hun contributie nog te betalen, doe dit tenminste voor 1 augustus om verzekerd te zijn om volgend seizoen ook deel te nemen aan de competitie!

 

24/06           Een zeer geslaagde slotavond met een ALV, prijsuitreiking en vervolgens vluggerpartijtjes en gezellige “onderonsjes”. Binnenkort ontvangt iedereen de notulen in de mailbox. Daarover gesproken…Mees kwam met het voorstel een groepsapp aan te maken waarin alle leden worden opgenomen. Ik zal hier mee bezig. Deze groepsapp is enkel om informatie door te spelen aan jullie. Reacties of vragen kun je vervolgens aan mij sturen in een persoonlijke app. Bij informatie kun je denken aan een uitnodiging voor aanstaande toernooien, een notificatie dat je een mail hebt gekregen met uitgebreide info of een notificatie wanneer het nieuwe seizoen begint. Het staat je uiteraard vrij deze groep te verlaten, maar handig is het wel natuurlijk. Inmiddels heb ik alle zaken van afgelopen seizoen afgerond. De eeuwige ranglijst is bijgewerkt, jullie resultaten vanaf ronde 26 t/m 33 zijn ingestuurd naar de KNSB en per 1 juli zal je nieuwe rating te bewonderen zijn, mits je minimaal zes partijen gespeeld hebt natuurlijk. Uiteraard zal ik de pagina “Snakkerburen 2022” blijven bijwerken met daarop de deelnemers die ik van tijd tot tijd zal toevoegen. Inmiddels vind je op die pagina “menu toernooien” meer informatie. Ik hoop meerderen van juli te treffen op zondag 17 juli. In elk geval, een fijne vakantie en graag tot het volgend seizoen!

 

15/06           Zo is aan seizoen 2021/2022 een eind gekomen, behalve dan nog de ALV op 21 juni natuurlijk. Een seizoenoverzicht vind je binnenkort elders op deze site. Wietse gefeliciteerd met het behaalde kampioenschap. Enkele onverwachte uitslagen van jou zorgden er voor dat de spanning tot de laatste ronde bleef bewaard. Toch een volwaardig kampioen. Zahid een keurige 2de plaats en onttroond kampioen William eindigde als derde. Peter Leus legde beslag op de eerste plaats in B, met vlak daarachter Conrad en Theo. De C groep werd met groot machtsvertoon een prooi voor Richard. Op bijna 500 weerstandspunten eindigde Jan Willem als tweede en Guido als derde. De D-groep bleef spannend tot de laatste ronde. Jelte wist Jura en August nipt voor te blijven. Ik overweeg volgend seizoen een vijfde groep in het leven te roepen mits het huidige ledental status quo blijft. Vooralsnog volg ik het competitiereglement v.w.b. promotie/degradatie. Eerst de degradanten: Uit de A groep degraderen Martijn Heere en Jos Smit. Siep Hoeksma, geen lid meer, eindigde als laatste en Roelf als voorlaatste. Daardoor mag Roelf volgend seizoen in de C-groep het verloren gegane terrein proberen te heroveren. Uit C naar D: Lieuwe en Fedde. Bij invoer van een E groep spelen Siebolt en Corina sowieso in die groep. De rest van die groep wordt gekeken naar de rating. Promovendi: Peter Leus en Conrad Hendriks B naar A, weer eens wat anders dan van A naar B. Richard en Jan Willem van C naar B. hierbij aangetekend, mocht de rating van Richard dermate explosief zijn gestegen hij aanspraak maakt op de A-groep, gezien zijn eindklassering (een fraaie vierde plaats) niet meer dan terecht ook. Van D naar C: Jelte en Jura. In augustus inventariseer ik wie volgend seizoen deelnemen aan de competitie en vervolgens volgt de definitieve groepsindeling naar eer en geweten uiteraard. Tegen die tijd ontvangt iedereen een mail van mij of je al dan niet lid blijft en eventueel ook extern wilt spelen op bepaalde zaterdagen. Deze kun je eenvoudig beantwoorden met een ja/nee. Mij rest nog de eeuwige ranglijst interne competitie te verwerken en de resultaten van de laatste ronden in te sturen ter verwerking van de rating per 1 juli. Iedereen graag tot 21 juni tijdens de ALV en de daaraan gekoppelde prijsuitreiking met uiteraard schaken en gezelligheid daarna!

 

09/06           Nog niets beslist v.w.b. het kampioenschap, zie de stand. Echter Wietse dient dan te verliezen en Zahid te winnen wil laatstgenoemde zijn naam op de wisselbeker zien verschijnen. Een allesbeslissende ronde dus, die laatste ronde. Kijkend naar de andere groepen. B: Conrad nipt boven Peter Leus, op gepaste afstand Theo. C: Hier is Richard al het gehele seizoen heerser, met als wapenfeit nummer één in alle drie periodes. Jan Willem en Guido volgen op eerbiedige afstand. D: De groep die de meeste deelnemers herbergt. Logisch natuurlijk als je alles nieuwe deelnemers in die groep plaatst. Voor volgend seizoen, afhankelijk of al die nieuwe deelnemers de uitdaging aangaan om een volledig seizoen te schaken, gaat dit anders, maar dat maak ik kenbaar tijdens de ALV op 21 juni. Jelte, August, Jura en Martijn doen hier een gooi naar eremetaal. Komend weekend krijgt iedereen een uitnodiging voor de ALV. Tijdens dit evenement een overzicht van afgelopen seizoen (tevens prijsuitreiking), maar ook alvast een knipoog naar volgend seizoen. Ieders komst is dan ook gewenst. De prijsuitreiking zal de diverse periode kampioenen betreffen alsook de nrs. 1, 2 en 3 tijdens de reguliere competitie. De periodekampioenen zijn al bekend. In volgorde van A, B, C en D: Periode 1: Peter, Tjeerd, Richard, Tabaré. Periode 2: Wietse, Johan G., Jan Willem, Jelte. Periode 3: William, Rudolf, Guido, August. Hierbij aangetekend dat bij een tweemaal of zelfs driemaal gewonnen periode de prijs doorschuift naar de nummer twee in die periode. Overigens kreeg ik vorige week een vraag van Idsert en heb het antwoord in “Uitgelicht”, toegelicht, doe er je voordeel mee. Tot dinsdag 14 juni, laatste speelronde.

 

22/05           Zaterdag 21 mei wist ons KNSB team waardig afscheid te nemen van seizoen 2021/2022. Een fraaie 3-5 leverde een reis naar Assen op. Gedetailleerde cijfers en de eindstand leest u in het menu “extern-scl 1”. Komende dinsdag weer een speelronde in de interne competitie waar de spanningen v.w.b. de eindklasseringen oplopen. Nog 4 ronden te gaan. Komende week bestel ik eremetaal om de uiteindelijke winnaars tijdens de slotavond op 21 juni in het zonnetje te zetten. Deze wordt gecombineerd met de ALV en uiteraard de mogelijkheid om te schaken. Je kunt daarbij denken aan vluggerpartijtjes o.i.d. Tot dinsdag 24 mei!

 

12/05           Ik ben niet zo van het in het zonnetje zetten van spelers die een prima prestatie hebben neergezet. Daarmee doe ik anderen tekort, anderen die ook een prima partij hebben gespeeld, maar door een blunder toch verloren. Ditmaal echter kan ik er niet onderuit. Conrad versloeg koploper Wietse. Behalve dat hij een aantal jaren geleden samen met Michiel de B-groep van het Fries Kampioenschap won, zal dit zijn beste prestatie ooit zijn geweest. Door zijn winst brengt hij de spanning in de competitie, nog vijf ronden te gaan, weer helemaal terug. Zahid en William zullen de zon weer zien schijnen. Als ik dan toch bezig ben. Opvallend was ook de winst van August op Roelf, een mooie prestatie van deze “youngster”, die in de derde periode de eerste plaats inneemt. Kijkend naar de uitslagen hebben zijn leeftijdgenoten het ook prima gedaan. De gevestigde orde mag wel uitkijken, daar bedoel ik mezelf ook mee. Overigens hoop ik (en ga daar vanuit) dat ze ook volgend seizoen de competitie zullen (blijven) versterken. Het is fijn te zien dat er volop geanalyseerd en gevluggerd wordt in het bargedeelte. Gezelligheid is tenslotte een belangrijk onderdeel van de schaakavond en beslist niet te onderschatten. Gisteren heb ik mijn partij gepubliceerd op de site. Hoe mooi zou het zijn als jij de jouwe openbaar zet. Doen!!  Iedereen graag tot dinsdag 17 mei als ronde 29 gespeeld wordt.

 

10/05           De indeling voor ronde 28, 10 mei, is te bewonderen bij het menu intern. Met 24 borden belooft het weer een fijne drukke avond te worden. Graag op tijd aanwezig want de klokken beginnen om 19.45 uur te tikken.

 

07/05           Zaterdag 14 mei is het FK rapidkampioenschap. Voor informatie en aanmelden klik op FK Rapid……Ik lees net dat vanwege beperkte animo het toernooi niet doorgaat.

 

05/05           Bevrijdingsdag vandaag. Tuurlijk, een tijd om stil te staan bij 1945. Wat moeten die mensen in die tijd opgelucht zijn geweest. Nu in 2022 is er in ook die jaren na 1945 nog altijd oorlog en gaan mensen dood in iets, althans zo denk ik, in een zinloze strijd, maar ala. Oorlog was er zeker op diverse borden, maar vielen er geen doden. Hoewel? Richard blijkt een reuzendoder te zijn. Winnen van Ernst bewijst dat ‘ie zich prima ontwikkelt. Een voorbeeld dat hij er veel tijd in steekt en zich doet ontpoppen tot een tegenstander waar je rekening mee moet houden. Waar ik heen wil? Nou, ik beveel al die nieuwe leden aan tijd te steken in de schaaksport. Enkel en alleen dan beland je op een niveau waar Richard zich naartoe beweegt. Hoe? Laat je partijen analyseren, leer openingen, leer de beheersing van het centrum, open lijnen, eindspel en speel. Niet enkel op de clubavond, maar ook thuis, online of samen met een clubgenoot. Mooi dat de clubavond druk bezocht is en er een prima sfeer hangt. Ik zie iedereen 10 mei weer verschijnen en zie graag iedereen genieten tijdens de clubavond.

 

28/04           De site in een (oud) nieuw jas, je. Nadat William afgelopen zomer de site in beheer nam heeft Irfan de draad weer opgepakt.