Hylke Bron:   Zevenhuizen 27 augustus 1928
                         Leeuwarden 28 augustus 2020

Deze week overleed een bijzonder lid van onze club, Hylke Bron. Het bijzondere lag hem niet alleen in de respectabele leeftijd van 92 jaar die hij wist te bereiken maar hoe hij als clublid was. Meer dan 25 jaar geleden, wanneer precies weet ik niet meer, kwam hij bij de club (toen nog Knudde) na een werkzaam leven in Arnhem te hebben afgesloten.
Hij kwam bijna iedere week op de club. Vanaf zijn woning was het maar een betrekkelijk klein eindje. In weer en wind kwam hij dan uit het donker binnen, de laatste jaren met zijn rollator en zo ging hij na afloop ook weer weg. Iets waar ik mij wel eens zorgen over maakte gezien zijn leeftijd maar van een haal- en brengservice wilde hij niets weten. Ook nadat hij een paar jaar geleden was genezen van een gebroken heup. 
Hij had duidelijk aardigheid aan het schaakspel maar een ratingstreber was hij absoluut niet. Zijn favoriete opening was “De Leeuw” waarmee hij menig tegenstander in de luren legde, intern en extern. Ja, ook bij externe wedstrijden kon je op hem rekenen, een half puntje was dan altijd bijna zeker. Maar dat was niet zijn enige verdienste voor de club. Een tijd lang verzorgde het materieel en hielp hij bij het speelklaar maken van de zaal. Hij kwam met goede ideeën tijdens de ledenvergadering en tijdens de openingsvergadering die altijd rondom zijn verjaardag gehouden werd gaf hij steevast een rondje voor de hele club. Zelf nam hij dan graag een citroentje.
Tevens was hij een groot liefhebber van schaaktoernooien in de regio waaraan hij vaak met andere clubleden meedeed. Daarbij ging het hem vooral om een gezellige dag te hebben.  
Hylke kreeg een paar forse klappen te verwerken tijdens zijn leven. Zijn vrouw overleed tijdens een vakantie in Tunesië en zijn dochter verloor een uitputtende strijd tegen kanker. Dit viel hem uiteraard zwaar maar brak hem niet. Het karakter van Hylke bleef hetzelfde. Hij straalde wijsheid uit en bleef altijd een bron van rust, sprak altijd met zachte stem, was relativerend, vriendelijk en koesterde nooit wrok. Een mensenmens pur sang met doorzettingsvermogen. Mensen met al die eigenschappen kom je niet vaak tegen. We zullen hem dan ook node missen op de club en wensen zijn zoon Siebe veel sterkte toe voor de komende tijd.  

Henk Hartsuiker    30 augustus 2020


Leden die een rouwkaart hebben ontvangen kunnen donderdag 3 september de afscheidsdienst bijwonen in Goutum, de Oldehovezaal. De rouwstoet vertrekt na de plechtigheid naar de Noorderbegraafplaats. Wil je Hylke de laatste eer bewijzen dan kun je je daar vervoegen. Meerdere leden verzamelen zich daar vanaf 11.45 uur. Ook daar gelden de coronamaatregelen, dus houdt 1,5 meter afstand van elkaar. De rouwstoet zal omstreeks 12.00 uur arriveren.
In Memoriam:
Alle rechten voorbehouden @ https://www.schaakcombinatieleeuwarden.nl
( dinsdag, 7 januari 2014 )
KOM LANGS OP EEN VAN ONZE SCHAAKAVONDEN EN DOE MET ONS MEE.